Hatay ve Gençlik

Hatay ve Gençlik
Character Size

Kılıç Ali’den bir anı:

Kılıç Ali’den bir anı:

“Atatürk bir akşam yemeği sırasında aniden Ankara Palas’ın altında bulunan lokantaya gitmeye karar verdi. Atatürk, çoğu zaman insana şaşkınlık veren benzer kararlar verirdi. Lokantaya vardığımızda, Atatürk, o günlerde Ankara’ya yeni gelmiş olan Fransız Yüksek Komiseri Ponçek’in de orada olduğunu haber aldı. Bu haberi alınca kendisi için hazırlanan sofraya oturmadı. Salonun ortasına yeni bir masanın hazırlanmasını emretti ve masasına Fransız Yüksek Komiseri Ponçek’i davet etti. Beni, Nuri Conker’i, Diyarbakır Milletvekili Kazım Paşa’yı da Yüksek Komisere ayrı ayrı takdim ederek sofraya oturttu. Hatay konusunda Fransız Hükümetinin zorluklar çıkardığı için Atatürk üzülüyordu, bu konuda misafiri Yüksek Komiserine şunları söylemiştir:

-‘Hatay işi, benim şahsi davamdır’ dedikten sonra sertçe bir davranışla:

-‘Beni üzüyorsunuz. Korkarım ki beni, sorunu başka türlü halletmek zorunda bırakacaksınız’  diye de ilave etti.

Atatürk bu sözleri yüksek sesle, Türkçe söylüyor ve etrafta herkes dinliyordu. Hazır bulunan arkadaşlarından Kazım Paşa Atatürk’ün sözlerini tercüme ediyordu. Atatürk’ün Fransız Yüksek Komiserine karşı olan bu coşkun hitabındaki, ‘Beni üzüyorsunuz’ sözü salona yansır yansımaz salonda bulunanlardan bir genç ayağa kalkarak heyecanlı ve gür bir sesle:

-‘Atatürk! Üzülme! Arkanda biz varız’ diye bağırdı.

Atatürk birden başını sesin geldiği tarafa doğru çevirdi. Kaşları kalkmıştı ve gence heybetli bir çehreyle bakıyordu. Salon bir anda derin bir sessizlik içinde kaldı. Herkes Atatürk’ün bu gencin araya girmesine sinirlendiğini sanıyordu. Hâlbuki tam bu sırada gözlerini gence diken Atatürk, onun:

-‘Üzülme arkanda biz varız’ sözüne karşılık vererek:

-‘Biliyorum çocuğum. Onu bildiğim içindir ki, böyle konuşuyorum’ demişti ve bütün salonun heyecanlı gösterileriyle karşılanmışlardı.”

(Dünya Gazetesi, 1952)1

1 YÜCEBAŞ, Hilmi, Atatürk’ten Nükteler, Fıkralar ve Hatıraları, 2. Baskı, Kültür Kitabevi, İstanbul 1973, s. 115-117.

Kaynak: Atatürk’ten Gençliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gürel, Mayıs 2009    

Share this post
Close
0/0
Hatay ve Gençlik