Mustafa Kemal Atatürk Florya'da, İstanbul. (04.07.1935)

Character Size

Mustafa Kemal Atatürk Florya'da, İstanbul. (4 Temmuz 1935)

TÜRK GİBİ KUVVETLİ!

Atatürk güreşi çok severdi. Kendisi de arkadaşlarıyla ve özellikle Nuri Conker’le güreşmeyi adet edinmişti. Fakat asıl heyecan ve zevk duyduğu şey, nöbet bekleyen erleri salona çağırarak, onlara güreş yaptırması idi. Bu güreşler bazen saatlerce sürer, Atatürk ya hakemlik yapar veya teşvik edici sözlerle dikkat dolu gözlerini onlardan ayırmazdı. O, erlerden galip hatta mağlup olanlara, armağanlarını kendi eliyle verir ve onları kutlardı.

Bir gün Atatürk’le beraber güreş sahasına gitmiştik. Hakem mevkiinde olanlardan bir yaşlı zatı, Atatürk’e gösterdiler ve onun hakkında bazı şeyler söylediler. Bu sözler Atatürk’ün duygularının en derin noktasına tesir etmiş ve bu hal gözlerinden akan birkaç damla yaşla belirmişti. Sahada genç güreşçileri seyrederken, Atatürk özellikle ihtiyar eski güreşçi “Kurtdereli” pehlivandan gözlerini ayırmamıştı.

Çankaya’ya döndüğümüzde Kurtdereli’ye bir armağan gönderdi, armağanın yanı sıra göndermek üzere yazdığı mektup şudur:

Kurtdereli Mehmet Pehlivan,

Seni cihanda büyük ün almış Türk pehlivanı tanıdım. Parlak muvakkiyetlerinin sırrını şu sözlerle izah ettiğini de öğrendim. “Ben her güreşte arkamda Türk  Milletinin bulunduğunu  ve milletin şerefini düşünürüm.”

Bu dediğini en az yaptıkların kadar beğendim. Onu için senin bu değerli sözünü, Türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyorum. Bununla, senden ve sözlerinden ne kadar çok memnun olduğumu anlarsın.

12 Kasım 1931 / Salı

Gazi Mustafa Kemal

Atatürk güreşi şöyle nitelendirirdi: Kuvvet ve zeka oyunu.” Bu iki üstün özellik, insanda birleştiği zaman, ancak büyük işler görülebilirdi. Yine Atatürk’ün düşüncesine göre, insanlar akıl ve zekalarıyla bir çok şeyler keşfedebilirler, fakat bütün bunları insan kuvvetinin yardımı olmadan uygulama sahasına koyamazlar.

Türk ulusu tarihte daima kuvvet sembolü olarak ün salmıştır. Kurtdereli’nin dediği gibi böyle uluslar arası müsabakalarda, bütün ulusu arkasında gören ve ulus kuvveti kafasında yer alan Türk yiğitleri, elbette başarılı olcaktır. “Türk’ün sırtı yere gelmez” sözüne daima sadığız.

Türk pehlivanları! Ulusumuzu sevindiriniz. Sağ ve kuvvetli olun!

Kaynak: Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler, Afet İnan, 5. Baskıya Hazırlayan Arı İnan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 2007, ISBN: 978-9944-88-140-1. Sayfa: 218-220  

    

Share this photo
Mustafa Kemal Atatürk Florya'da, İstanbul. (04.07.1935)